HR  ENG  DE  SL

Nazovite: 00385 43 / 335 330 (Daruvar)
00385 1 / 7079 525 (Zagreb)
ili E-mail: info@maletic.eu

Genetski test za ćelavost

Kako bismo mogli uspješno usporiti gubitak kose i ojačati kosu, bitno je postaviti dijagnozu i odrediti djelotvornu terapiju. Današnja moderna medicina ide sve više prema individualnoj terapiji, zato već dulje vremena genetske kompanije rade na usavršavanju genetskog testa za alopeciju. Napokon postoji takav test - jedan od prvih te vrste u svijetu. Test daje odgovor na pitanje: koji je preparat kod određenog klijenta najdjelotvorniji? To znači da će se ispravnom terapijom i metodom usporiti gubitak kose i ojačati dlake.

 

Alopecija je medicinski termin za gubitak kose. Za to postoji više uzroka: hormonski, genetski, gubitak kose zbog djelovanja određenih lijekova, nedostatak određenih elemenata u organizmu, autoimune bolesti, stres i određeni stilovi frizure. Najčešći oblik gubitka kose je androgena alopecija, a to je nasljedna ćelavost, uvjetovana hormonima.

 

Sva su ljudska bića 99.9% jednaka, a upravo nas tih preostalih 0.1% čini različitima i određuje razliku u terapiji - što je kod jedne osobe učinkovito, ne mora djelovati kod druge. Na razvoj alopecije utječu unutarnji i vanjski čimbenici. U unutarnje čimbenike spadaju geni naslijeđeni od naših predaka, koji ujedno imaju glavnu ulogu. Nekoliko gena odgovorno je za razvoj alopecije, stoga je važno poznavati svoje gene, jer DNA sadrži ključne podatke o predispoziciji za razvoj alopecije. Vanjski čimbenici mogu ubrzati razvoj alopecije jer svakodnevno utječu na nas. Kombinacija genetskih obilježja, kao genotip i unutarnji čimbenici, i našeg životnog stila, kao okoliš i vanjski čimbenici, stvaraju fenotip, a to je ono što je vidljivo. Kako na razvoj alopecije utječu razni čimbenici, valja sve uzroke tretirati kao cjelinu.

Ovaj genetski test ima za cilj otkrivanje statusa glavnih metaboličkih putova klijenta involviranih u uzrok i terapiju najčešćeg oblika alopecije - androgene alopecije - te alopecije areate i telogenog efluvija.

 

Dva sata prije uzimanja brisa za genetski test, klijent ne bi smio jesti i piti, a ni ispirati usnu šupljinu. Test dolazi u specijalnom pakiranju u kojem se između ostalog nalazi i plastična cjevčica sa štapićem. Štapićem se obriše sluznica usne šupljine i uzorak se pošalje u laboratorij za genetsko testiranje. Također se uzimaju podatci od klijenta  vezano za njegov životni stil. Nakon nekoliko tjedana stižu rezultati testa koji su kombinacija genetike i životnog stila i pokazuju što je kod određenog klijenta učinkovito u terapiji alopecije, a što nije. U farmaceutskom se laboratoriju zatim izrađuju individualizirani preparati za klijenta. Na ovaj se način ne moraju isprobavati razni preparati koji su na tržištu dostupni, po načelu pogotka i pogreške. Ovim se postupkom znatno skraćuje vrijeme potrebno za pronalazak najdjelotvornijeg preparata za određenog klijenta, a, što je također važno, smanjuje se mogućnost nuspojava.

 

 

 

Želite li primati naše promotivne ponude i edukativne materijale?


Kontakt

Poliklinika Maletić u Daruvaru

Trg Kralja Tomislava 2/1, 43500 Daruvar

Telefon: 00385 43 / 335 - 330

Poliklinika Maletić u Zagrebu

Medveščak 23/1, 10000 Zagreb

Telefon: 00385 1 / 7079 - 525

Email: info@maletic.eu

Toscana CMS powered by www.ringeis.hr