HR  ENG  DE  SL

Nazovite: 00385 43 / 335 330 (Daruvar)
00385 1 / 7079 525 (Zagreb)
ili E-mail: info@maletic.eu

Transplantacija kose 

Naša tradicija transplantiranja kose započela je 1996. godine kada je dr. Dušan Maletić otišao na edukaciju kod tada slavnih stručnjaka u SAD: Dr. Brandy i Dr. Fernau. U to se vrijeme transplantacija kose radila klasičnom STRIP metodom - izrezivanjem kože sa zatiljnog dijela vlasišta, koja se zatim rezala na manje graftove i ponovno usađivala na onaj dio vlasišta gdje nedostaje kose. Kako je tehnologija transplantacije kose napredovala, tako smo se i mi u Poliklinici Maletić educirali dalje i primjenjivali najnovije tehnike ovog zahvata, od kojih trenutno FUE metoda (folicule unit extraction) slovi za najbolju. U tu smo svrhu putovali po cijelom svijetu i učili je primjenjivati.
 

FUE metoda transplantacije kose


FUE metoda transplantacije kose je minimalno invazivna metoda kod koje se folikularne jedinice vade s donorske regije jedna po jedna. Zahvat se radi specijalnim instrumentima promjera manjeg od jednog milimetra, a folikularne se jedinice uzimaju s donorske regije, što je najčešće zatiljni dio vlasišta i s područja vlasišta postranično iznad uški. Na svakoj folikularnoj jedinici nalaze se u prosjeku 2,5 dlake. Folikularne jedinice se ovom tehnikom mogu uzimati i s drugih regija tijela: prsa, nogu, brade… (body hair). Na ovaj način ne ostaje vidljivi ožiljak u obliku linije na donorskoj regiji kao što je to slučaj kod STRIP metode gdje je ožiljak u području zatiljnog dijela vlasišta trajno vidljiv. Nakon što se folikularne jedinice izvade iz donorske regije, slažu se na specijalne podloške na način da se lako mogu prebrojati, te se spremaju u specijalnoj hranjivoj otopini i na određenoj temperaturi kako bi se sačuvali dok su izvan tijela. Zatim se folikularne jedinice usađuju jedna po jedna u regiju na kojoj kosa nedostaje ili je prorijeđena. Zahvat se radi pod povećalima, u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Koliko dugo zahvat traje ovisi o broju folikularnih jedinica koje je potrebno transplantirati.


Ovom se metodom može postići vrlo velika gustoća kose, a transplantirana kosa izgleda jednako prirodno kao i ostala kosa. Kod nas je uspješnost ovog zahvata 98%, što znači da se od ukupnog broja transplantiranih folikularnih jedinica 98% primi na primajućoj regiji, što je vrlo visok postotak uspješnosti.
 

Dr. Ana Maletić član je ISHRS-a (International Society of Hair Transplatation Surgery) - Svjetsko društvo liječnika koji se bave transplantacijom kose. Članovi ovog društva mogu biti samo liječnici koji imaju vrhunske rezultate i redovito se educiraju te prate najnovije trendove u tehnici i tehnologiji transplantacije kose.Prije transplantacije kose


Dva tjedna prije transplantacije kose savjetujemo pacijentima da ne uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) ni vitamin E. Alkohol valja izbjegavati barem pet dana prije zahvata, a kavu i čaj dva dana prije. Ako se konzumiraju neki drugi lijekovi, svakako o tome treba obavijestiti liječnika koji će prema djelovanju lijeka odlučiti može li se terapija nastaviti ili je treba privremeno prekinuti. U slučaju da pacijent koristi Minoxidil, dva tjedna prije zahvata svakako treba prekinuti primjenu. Na dan zahvata u našoj poliklinici obavljamo procjenu zdravstvenog stanja i potrebnu prijeoperacijsku pripremu.
 

Nakon transplantacije kose


Nakon zahvata pacijent dobiva od nas detaljne pisane upute kako treba dalje njegovati vlasište i istog dana može napustiti Polikliniku Maletić i to bez povoja na vlasištu. Kosa iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadne desetak dana nakon transplantacije, a nova počne ponovno rasti 15-16 tjedana nakon zahvata.


Svi naši pacijenti dobiju broj našeg dežurnog telefona, te nas u svakom trenu mogu kontaktirati u slučaju nejasnoća.
Rezultati FUE metode - dr. med. Ana Maletić - pogledajte video >>>


ISHRS – Međunarodno udruženje liječnika za transplantaciju kose
 

ISHRS – Međunarodno udruženje liječnika za transplantaciju kose svake godine objavljuje rezultate svojih istraživanja, prati rezultate i upoznaje javnost s trendovima na području transplantacije kose.

Tako su utvrdili da se sve veći broj ljudi koristi prednostima koju nudi znanost i transplantira kosu – od 2014. godine tržište je poraslo na 64%! U brojkama to znači da je promet s 2,5 milijarde dolara porastao na 4,1 milijardu. U cijelom je svijetu 2016. godine obavljeno 635.189 transplantacija kose, time je broj samih zahvata porastao za 60%.

Regije u kojima su transplantacije kose najviše tražene su Azija (195.284 zahvata), Srednji istok (149.400 zahvata) i SAD (133.136 zahvata). Zanimljivo je i da se povećao broj transplantacije brkova i brade od 2014. do 2016. godine i to za 101% što znači da su i brkovi i brade opet u modi! Najviše se dlaka s prsa (1.707 zahvata) i lica ili na lice (8.537 zahvata) transplantiralo na Srednjem istoku.

Također su mnogi članovi ISHRS-a prijavili rastući broj zahvata kod transseksualnih osoba u 2016. godini – porast iznosi 27.3%.

Dobro je znati da liječnici koji transplantiraju kosu vode računa o kosi gdje god da su, tako su zapazili da glumica Mila Kunis ima krasnu, gustu kosu i proglasili je poznatom osobom s naj-kosom!

 


Pogledajte video >>>

Želite li primati naše promotivne ponude i edukativne materijale?


Kontakt

Poliklinika Maletić u Daruvaru

Trg Kralja Tomislava 2/1, 43500 Daruvar

Telefon: 00385 43 / 335 - 330

Poliklinika Maletić u Zagrebu

Medveščak 23/1, 10000 Zagreb

Telefon: 00385 1 / 7079 - 525

Email: info@maletic.eu

Toscana CMS powered by www.ringeis.hr