HR  ENG  DE  SL

Nazovite: 00385 43 / 335 330 (Daruvar)
00385 1 / 7079 525 (Zagreb)
ili E-mail: info@maletic.eu

Transplantacija kose 

Naša tradicija transplantiranja kose započela je 1996. godine kada je dr. Dušan Maletić otišao na edukaciju kod tada slavnih stručnjaka u SAD: Dr. Brandy i Dr. Fernau. U to se vrijeme transplantacija kose radila klasičnom STRIP metodom - izrezivanjem kože sa zatiljnog dijela vlasišta, koja se zatim rezala na manje graftove i ponovno usađivala na onaj dio vlasišta gdje nedostaje kose. Kako je tehnologija transplantacije kose napredovala, tako smo se i mi u Poliklinici Maletić educirali dalje i primjenjivali najnovije tehnike ovog zahvata, od kojih trenutno FUE metoda (folicule unit extraction) slovi za najbolju. U tu smo svrhu putovali po cijelom svijetu i učili je primjenjivati. Za svaku od tehnika transplantacije kose postoje indikacije, nema te tehnike koja se može primijeniti na svakome. Kako bi zahvat uspio, važno je svakom klijentu pristupiti individualno, primjereno se posvetiti i donijeti odluku


o tehnici koju valja primijeniti kao najbolji izbor za tog klijenta. Dr. Ana Maletić član je ISHRS-a (International Society of Hair Transplatation Surgery) - Svjetsko društvo liječnika koji se bave transplantacijom kose. Članovi ovog društva mogu biti samo liječnici koji imaju vrhunske rezultate i redovito se educiraju te prate najnovije trendove u tehnici i tehnologiji transplantacije kose.
 

FUE metoda transplantacije kose


FUE metoda transplantacije kose je minimalno invazivna metoda kod koje se folikularne jedinice vade s donorske regije jedna po jedna. Zahvat se radi specijalnim instrumentima promjera manjeg od jednog milimetra, a folikularne se jedinice uzimaju s donorske regije, što je najčešće zatiljni dio vlasišta i s područja vlasišta postranično iznad uški. Na svakoj folikularnoj jedinici nalaze se u prosjeku 2,5 dlake. Folikularne jedinice se ovom tehnikom mogu uzimati i s drugih regija tijela: prsa, nogu, brade… (body hair). Na ovaj način ne ostaje vidljivi ožiljak u obliku linije na donorskoj regiji kao što je to slučaj kod STRIP metode gdje je ožiljak u području zatiljnog dijela vlasišta trajno vidljiv. Nakon što se folikularne jedinice izvade iz donorske regije, slažu se na specijalne podloške na način da se lako mogu prebrojati, te se spremaju u specijalnoj hranjivoj otopini i na određenoj temperaturi kako bi se sačuvali dok su izvan tijela. Zatim se folikularne jedinice usađuju jedna po jedna u regiju na kojoj kosa nedostaje ili je prorijeđena. Zahvat se radi pod povećalima, u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Koliko dugo zahvat traje ovisi o broju folikularnih jedinica koje je potrebno transplantirati.


Ovom se metodom može postići vrlo velika gustoća kose, a transplantirana kosa izgleda jednako prirodno kao i ostala kosa. Kod nas je uspješnost ovog zahvata 98%, što znači da se od ukupnog broja transplantiranih folikularnih jedinica 98% primi na primajućoj regiji, što je vrlo visok postotak uspješnosti.
 

 

STRIP (FUT) metoda transplantacije kose


Kod STRIP ili FUT metode transplantacije kose, izrezuje se dio vlasišta na zatiljnoj regiji i postranično prema uškama. Dužina i širina izrezanog dijela vlasišta (stripa) ovisi o gustoći kose na donorskoj regiji i o tome koliko folikularnih jedinica je potrebno transplantirati da bi se pokrile primajuće regije. Ograničenje predstavlja elastičnost koze - o tome ovisi koliko se zatiljnog dijela vlasišta može odstraniti, a da se rana nakon toga može zašiti bez tenzije, tako da ožiljak bude što manje vidljiv. Kako bi ožiljak na donorskoj regiji bio što manje vidljiv, postoji specijalna tehnika šivanja kojom se postiže da kosa proraste kroz ožiljak. Rezultat je trihofitični ožiljak (trichophytic closure) koji je znatno manje vidljiv od običnog ožiljka.
Nakon što se izreže dio vlasišta, taj se dio pod mikroskopom opet reže na manje dijelove (folikule), kako ih se ne bi oštetilo. U prosjeku se na svakom folikulu nalaze 2,5 dlake. Folikuli se zatim broje, slažu na specijalne podloške i čuvaju u hranjivoj otopini na niskoj temperaturi da bi preživjeli period dok su van tijela. Nakon toga se folikuli usađuju u primajuću regiju, pri tome je iznimno važno paziti na kut pod kojim će se folikuli usađivati, a to je važno za smjer rasta dlake.
Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i nije bolan. Sedam do deset dana nakon zahvata vade se konci kojima je sašivena donorska regija; ako je rana sašivena s koncem koji se sam razgrađuje, vađenje konca nije potrebno.
 

Kombinacija FUE i STRIP metode transplantacije kose


Kod visokog stupnja ćelavosti, STRIP (FUT) i FUE metoda transplantacije kose može se kombinirati u istom aktu kako bi se dobio maksimalan broj folikula za transplantaciju. Na donorskoj regiji, s to je zatiljni dio vlasišta i postranično prema uškama, izreže se dio vlasišta, rana se zatim zašije, a iznad i ispod reza vade se pojedinačne folikularne jedinice FUE metodom.
Za svaku od tehnika transplantacije kose postoje indikacije, nema te tehnike koja se može primijeniti na svakome. Kako bi zahvat uspio, važno je svakom klijentu pristupiti individualno, primjereno se posvetiti i donijeti odluku o tehnici koju valja primijeniti kao najbolji izbor za tog klijenta.


Prije transplantacije kose


Dva tjedna prije transplantacije kose savjetujemo pacijentima da ne uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) ni vitamin E. Alkohol valja izbjegavati barem pet dana prije zahvata, a kavu i čaj dva dana prije. Ako se konzumiraju neki drugi lijekovi, svakako o tome treba obavijestiti liječnika koji će prema djelovanju lijeka odlučiti može li se terapija nastaviti ili je treba privremeno prekinuti. U slučaju da pacijent koristi Minoxidil, dva tjedna prije zahvata svakako treba prekinuti primjenu. Na dan zahvata u našoj poliklinici obavljamo procjenu zdravstvenog stanja i potrebnu prijeoperacijsku pripremu.
 

Nakon transplantacije kose


Nakon zahvata pacijent dobiva od nas detaljne pisane upute kako treba dalje njegovati vlasište i istog dana može napustiti Polikliniku Maletić i to bez povoja na vlasištu. Kosa iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadne desetak dana nakon transplantacije, a nova počne ponovno rasti 15-16 tjedana nakon zahvata.


Svi naši pacijenti dobiju broj našeg dežurnog telefona, te nas u svakom trenu mogu kontaktirati u slučaju nejasnoća.
Rezultati FUE metode - dr. med. Ana Maletić - pogledajte video >>> 


Pogledajte video >>>

Želite li primati naše promotivne ponude i edukativne materijale?


Kontakt

Poliklinika Maletić u Daruvaru

Trg Kralja Tomislava 2/1, 43500 Daruvar

Telefon: 00385 43 / 335 - 330

Poliklinika Maletić u Zagrebu

Medveščak 23/1, 10000 Zagreb

Telefon: 00385 1 / 7079 - 525

Email: info@maletic.eu

Toscana CMS powered by www.ringeis.hr