Genetski test predispozicij za plešavost


Da bi lahko uspešno upočasnili izgubo las in da bi lasje bili močnejši, je najpomembneje postaviti diagnozo in določiti učinkovito terapijo. Sodobna medicina se vse bolj giblje v smeri individualne terapije in že nekaj časa zaradi tega farmacevtska podjetja delajo na izboljšanju genetskega testa predispozicij za alopecijo. Končno je na razpolago tak test – eden od prvih takih testov na svetu. Test omogoča odgovor na vprašanje, kateri preparat je za določenega klienta najbolj učinkovit. Z drugimi besedami, s pravilno terapijo in metodo bomo upočasnili izgubo las in jih napravili močnejše

 

Alopecija je medicinski izraz za izgubo las. Za to je več vzrokov: hormonski, genetski, izguba las zaradi jemanja določenih zdravil, pomanjkanje nekaterih snovi v organizmu, avtoimune bolezni, stres in določeni tipi pričesk. Najbolj pogosta oblika je androgena alopecija, kar pomeni dedna plešavost, ki jo povzročajo hormoni.  

 

Vsi ljudje so si v 99,9% enaki, toda tistih 0,1% pomeni drugačnost in določa drugačnost v terapiji, ker tisto, kar učinkuje pri eni osebi, ni nujno, da bo delovalo pri drugi. Na razvoj alopecije vplivajo notranji in zunanji dejavniki. Med notranje dejavnike sodijo geni, ki smo jih podedovali od svojih prednikov in ki imajo odločilno vlogo. In ker so geni odločilni za razvoj alopecije, je potrebno poznati svoje gene. DNA analiza vsebuje ključne podatke o predispoziciji za razvoj alopecije. Zunanji dejavniki lahko pospešijo razvoj alopecije, če vsak dan vplivajo na nas. Kombinacija genskih značilnosti, kot so genotip in notranji dejavniki, in našega življenjskega sloga, kot so okolje in zunanji dejavniki, ustvarjajo fenotip in to je tisto, kar je opazno. Zato ker na razvoj alopecije vplivajo različni dejavniki, je treba vse vzroke obravnavati kot celoto.  

 

Ta genetski test naj bi odkril stanje glavnih metaboličnih poti pri klientu, ki so vključene v vzrok in terapijo najbolj pogostih oblik alopecije: to so androgena plešavost, krožna plešavost in telogeni efluvij.  

 

Dve uri pred odvzamom brisa klient ne bi smel jesti, piti in izpirati ustne votline. Test je v posebnem pakiranju, v katerem je tudi plastična cevka s paličko.  S paličko se odvzame slina z ustne sluznice in vzorec se pošlje v laboratorij za genetsko testiranje. Od klienta se vzamejo tudi podatki glede njegovega življenjskega sloga. Nekaj tednov potem pridejo rezultati testa, ki so pridobljeni kot kombinacija genetike in življenjskega sloga in kažejo, kaj je pri določenem klientu pri terapiji učinkovito in kaj ni. Potem se v farmacevtskem laboratoriju izdelajo osebni preparati za klienta. Tako mu ni treba preizkušati številnih preparatov, ki so dostopni na trgu in izdelani po principu zadetek in napaka. S tem postopkom se precej skrajša čas, ki je potreben, da se najde najučinkovitejši preparat za določenega klienta in se zmanjša možnost nezaželenih učinkov, kar je tudi pomembno. 

 

 

 

Želite prejemati naše promocije in izobraževalno gradivo?


Kontakt

Polikliniko Dr. Maletić v Daruvarju

Trg Kralja Tomislava 2/1, 43500 Daruvar

Telefon: 00385 43 / 335 - 330

Polikliniko Dr. Maletić v Zagrebu

Medveščak 23/1, 10000Zagreb

Telefon: 00385 1 / 7079 - 525

Email: info@maletic.eu

Toscana CMS powered by www.ringeis.hr